maandag 18 juni 2007

Coco Chanel, biografie

Coco Chanel

Coco Chanel werd geboren te Saumur op 19-08-1883
Coco Chanel was iemand die graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Haar jeugdjaren bracht ze door in een weeshuis. Een periode waar ze later in haar leven verschillende verhalen over vertelde, maar waar ze zeker geen ongelukkige tijd heeft gehad. Nadat ze het weeshuis had verlaten ging Coco, samen met haar zus, werken in een kleermakerszaak en daar leerde ze het vak wat haar leven zou gaan beheersen.

Door Etienne maakte Coco in 1907 kennis met de paardenraces van Longchamps en dit was het begin van een heel nieuwe periode voor haar. Coco liet zich graag zien op de paardenraces en maakte zo haar contacten met haar clientele. Zij oogst veel bewondering met haar zelfgemaakte hoeden en in 1908 opende ze haar eerste eigen hoedenzaak in Parijs.

In 1913 opende Coco een winkel met hoeden en kleding in de badplaats van dat moment: Deauville. Het was ook voor het eerst dat ze Parijs verliet.

Het uitbreken van WO I betekende een verhoging van de omzet voor chanel. De dames verruilden hun elegante kleding voor comfortabele kledij, en dat was precies datgene wat Coco zelf al jaren droeg en nu dus ook in haar winkels verkocht. In het begin was het nog mannenkleding, maar door de ontwikkeling van allerlei nieuwe stoffen (o.a. jersey) werd al snel voor de vrouwen die achterblijven terwijl hun mannen naar het front gaan, eigen kleding door chanel ontworpen.

In 1923 kwam haar eerste parfum op de markt (no 5) en dit was een onmiddellijk succes. Ze tekende een contract met de familie Wertheimer die het parfum zou lanceren.

De ontmoeting met de aristocratische Engelsman Bendor gaf haar weer moed in het leven in 1924 en even later opende ze haar eerste Engelse filiaal in Mayfair en kocht een huis aan de Middellandse Zee.

De grote crash van de jaren '29/'30 zorgden voor een teruglopende verkoop. De jaren hier aan voorafgaand lieten een wat zoekende Chanel zien die niet precies wist wat ze zou gaan doen. De neergaande verkopen brachten echter duidelijkheid en Coco waagt de oversteek naar de VS waar ze in Hollywood met open armen werd ontvangen en kleding voor diverse films zou gaan ontwerpen.

Tijdens de oorlog nam Coco weer zanglessen en ontwierp toneelkleding o.a. voor haar vrienden van het Ballets Russes. Aan het begin van de oorlog ontmoette ze Spatz, een Duitser met wie ze een relatie aanging en die haar onder meer zou helpen, familie uit de dwangarbeiderskampen te bevrijden. In de latere oorlogsjaren zou ze zelfs proberen persoonlijk een einde te maken aan de oorlog. Ze probeerde aan de ene kant medewerking te krijgen van Spatz en zelf ging ze naar Spanje waar ze met haar oude vriend Churchill in contact wou komen. Helaas valt haar plan in duigen en na de oorlog trok ze zich teleurgesteld terug in haar huis in Zwitserland en nam afstand van alles.

Canel werd in de eerste plaats beroemd voor haar vernieuwende collectie: de typische luxueuze maar comfortabele mantelpakjes in een handgeweven tweed. Coco Chanel had strakke ideeën over mode en luxe, en weigerde toe te gevende aan het toen heersende beeld van couture: ingesnoerde corsetten, ongemakkelijke silhouetten. In al Coco Chanel haar ontworpen collecties overheersten de kleuren zwart, grijs, wit, geel en roze, en ze stond erom bekend altijd parelkettingen te dragen, maar shockeerde door echte kettingen te combineren met imitatieparels.

Coco Chanel heeft een hoop betekend voor de modewereld en haar kijk op mode wordt nog steeds doorgegeven via haar mode-imperium Chanel dankzij couturier Karl Lagerfeld. “Mode is niet iets wat alleen uit jurken bestaat, mode zit in de lucht.”

Coco Chanel overleed op 87 jarige leeftijd in een suite van het Ritz Hôtel in Parijs.


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Erg informatief, alleen jammer dat de rechterfoto niet van Coco Chanel is, maar van Demi Moore. Foutje?

Anoniem zei

leuke tekst alleen klopen er sommige dingen niet en er ontbreken dingen! kijk de film coco chanel maar is!!!

Anoniem zei

Bendor? Capel bedoel je zeker.

Anoniem zei

Nee hoor, Bendor klopt wel.
Boy Capel was ver voor 1924.
De tekst klopt wel dus de maker van deze Biografie hoeft zeker niet de film te gaan kijken.. Tipje voor jullie misschien?!

Anoniem zei

Het is wel Capel!!

Anoniem zei

However you can save a fortune when you purchase refurbished items.
Make certain to adhere to others and be a part of conversations of interest.
Flip off your telephone afterwards, and then flip it back on.

Also visit my site - apptrackr